maanantai 5. kesäkuuta 2023

Jenny Hill

 Jenny Hill (WSOY 2023) on Minna Rytisalon uusin romaani. Se on sujuvasti kirjoitettu, sekä viihdyttävä että ajatuksia herättävä. Päähenkilö on viittäkymmentä lähestyvä Jenny Hill (entinen Jenni Mäki), joka uskaltautuu eroamaan uskottomasta aviomiehestä, jättämään merenrantakodin ja turvallisen elämän taakseen. Lukijan myötätunto on heti Jennyn puolella ja uteliaisuus kasvaa, kun seuraa Jennyn elämän uusia kuvioita. Romaanin kertoja toivoo, että Jenny oppii kyseenalaistamaan asioita. Terapeutilta Jenny saa tehtävän kirjoittaa tunteistaan kirjeitä, joita ei lähetetä. Hän valitsee vastaanottajaksi Brigitte Macronin. Toisen ulottuvuuden Ajattaret ( Tuhkimo, Lumikki, Ruusunen, Kerttu, Tähkäpää ja Punahilkka)  seuraavat Jennyä ja kuiskivat hänen korvaansa. He edustavat väärinymmärrettyä ihanneminää. 

  Jenny on nainen, joka on etsinyt vastauksia itsensä ulkopuolelta ja noudattanut kiltisti ohjeita. Hän on elänyt toisia miellyttäen. Hän on yrittänyt toimia niin, ettei tekisi virheitä. Nyt Jenny alkaa miettiä, onko tehnyt elämässään vääriä valintoja. Minkä kaiken voi vielä valita toisin? Hän alkaa pikku hiljaa kuunnella itseään. Kapinoida hiljaisesti: pukee ylleen vaakaraitaa, joka vaatisi hoikempaa olemusta, käyttää huulipunaa ilman rajauskynää. Jennyllä on sisko, Johanna, joka yrittää saada siskoaan vapautumaan. Äitiys on merkinnyt Jennylle paljon, ja hänellä on läheiset välit aikuisiin lapsiinsa.

  Naispuoliset satuhahmot kertovat, miten kaikki oikeasti meni, ei niin kuin sadussa. He ovat vihaisia siitä, että heidän tarinaansa on vääristelty, romantisoitu ja muunneltu. Näitä uusversioita klassikkosaduista oli kiinnostavaa lukea. Tähkäpää esimerkiksi rakastaa ilonpitoa ja ihanuutta, myös seksiä. Tuhkimo hahmottaa maailman liikkeenä, tahtina ja tempona ja rakastaa tanssimista. Lumikin äitipuoli pitää häntä nälässä, ja Lumikki pakenee metsään, jossa miehet käyttävät häntä hyväkseen. Kerttu rakastaa herkkuja ja vastustaa laihduttamista.

  Terapian, Ajattarien kuiskimien neuvojen, menneisyyden muistelun ja tunteiden käsittelyn avulla Jenny uskaltaa päästää esiin myös kielteisiä tunteita. Hän myöntää vihansa ja löytää itsensä: "Hän on alkumeri ja veden liike, edestakainen kudosten hengitys, ja on niin, että toiset polut hänessä ovat kasvaneet umpeen ja toiset vasta tekeytyvät, sillä sellaista metsässäkin on."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti