perjantai 2. heinäkuuta 2021

Tämä hento maailma, omassa kuolemassaan

 Pirjo Kotamäki jatkaa loisteliasta runoilijan tietään pyhimysten jalanjäljissä. Edellinen  runokokoelma, Villit linnut olkapäillä, rakentui Franciscus Assisilaisen ympärille. Uusi nimeltään Tämä hento maailma, omassa kuolemassaan  Runoja Pyhästä Birgitasta on saanut innoituksensa Pyhän Birgitan (1303-1373) elämästä. Kumpikin kuuluu  Basam Booksin Puhuttava runo -sarjaan.

  Pyhä Birgitta eli Birgitta Birgerintytär on historian hyvin tuntema, Ruotsin ensimmäinen Euroopan laajuisesti tunnettu nainen ja Pohjolan ainoa naispyhimys. Lisäksi hän on yksi Euroopan kolmesta naissuojelupyhimyksestä.  Hänestä löytyy paljon tietoa, ja neljä tärkeintä lähdettä Pirjo Kotamäki mainitseekin kirjansa lopussa. Yksi niistä on Eila Pennasen romaani Pyhä Birgitta. Tämä hento maailma, omassa kuolemassaan onnistuu hienosti runon keinoin täydentämään Pyhän Birgitan kuvaa, ikään kuin sisältäpäin mutta myös ulkoapäin, monin silmin ja usean äänen voimalla.

  Runokokoelmassa on useita puhujia. On minäpuhuja, joka haluaa tehdä matkan menneisyyteen ottaakseen selville, "minne ihminen menee, minne minä". Hän haluaa tuoda värejä Birgitan mustavalkoiseen kuvaan. Myös Birgitta puhuu minämuodossa, kun hän käy elämäänsä läpi kronologisesti. Ääneen pääsevät lisäksi Birgitan isä, kuninkaan neuvonantaja Knut,  paavit ja papit, Birgitan tytär, ruhtinas Bruno ja hänen vaimonsa; kaikki Birgitan viholliset ja hengenheimolaiset. Runojen nimet tai otsikot toimivat hyvin ikään kuin tienviittoina lukijalle, joka  pysyy hyvin matkassa ja voi vain nauttia kauniista kielestä ja elävästi havainnollistetusta keskiajan atmosfääristä.

  Pirjo Kotamäen runokieli on ilmeikästä ja virtaavaa, pakotonta. Pyhän Birgitan elämä tulee lihaksi ja hengeksi runokokoelman säkeissä. Birgitan näyt, ilmestykset  ja mielenliikkeet saavat kiehtovan ilmauksen, rakkaus aviomieheen aistillisen, suru aviomiehen ja pojan kuolemasta koskettavan. Pyhä Birgitta oli paitsi mystikko myös aikansa vallankäyttäjä ja toimi pelottomasti miehisen vallankäytön hallitsemassa maailmassa. Myös tämä puoli Birgitan elämästä tulee runokokoelmassa taitavasti ilmaistuna ilmi. Ruumiillisuus ja hengellisyys, läheiset ja vastustajat, Ruotsi ja muu maailma, usko ja politiikka; Pyhän Birgitan elämä rakentui vastakohtien pohjalle, minkä Pirjo Kotamäki on tuonut hyvin runokokoelmassaan esiin.

  Loppuun runo Birgitta tuntee kruunun painon ohimollaan:


"Äänet kukkivat juhannusvihreää, solmittua seppelettä,

 suoraan maasta tullutta, kun se muuttuu,

 se vaihtuu, se tuntuu,

 ohimolla painaa pyhä kruunu ja

 minä painun sen mukana ja säteilen,


 Alttari ryhtyy kukkimaan, itsestään, aivan kuin aukeaisi,

 aivan kuin ovi avautuisi,


 Jäljet tuntuvat ihollani, otsallani juonteet,

 kruunun laskokset ovat jääneet kiinni ihoon,

 joku pyytää: sinä tulet, sinä jäät ja

 painoni on tässä, pyhän kruunun mukana tullut painava keveys:

 Minut on kutsuttu tähän hetkeen.

 


  (Pirjo Kotamäki Tämä hento maailma, omassa kuolemassaan 2021)

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti