Olen lukenut kolme mielenkiintoista tietokirjaa, kaikki kotimaisia, ja voin suositella lämpimästi!
Ensimmäinen on Mieli ja maisema (toimittaneet Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen), joka esittelee suomalaisten kirjailijoiden työhuoneita. Työhuoneensa oven ovat avanneet mm. Virpi Hämeen-Anttila, Anna-Leena Härkönen, Tomi Kontio, Leevi Lehto, Leena Lehtolainen, Outi Pakkanen ja Anja Snellman. Jotkut kirjoittavat kaupungin vilinässä, toiset maaseudun rauhassa. Joku kirjoittaa pimeänä vuodenaikana, toinen tarvitsee valoa. Lukija saa tietoa tietysti myös kirjoittamisprosessista eli mitkä ovat olleet ne maagiset edellytykset juuri tämän kirjailijan teosten syntymiselle. Yhteistä näyttäisi olevan laajan taustatyön tekeminen, aikarajojen asettaminen, intuitioon luottaminen. Kirja on täynnä viisaita sanoja kirjoittamisesta ja luomisen tuskasta ja auvosta.
Toinen kirja on omiaan juuri tällaiselle lumientusiastille: Mika Honkalinnan kuvateos Taigalunta, jonka tekstit ovat myös englanniksi. Ai, että on lumoavan kaunis kirja! Tuntuu, etten ikinä kyllästy katsomaan runollista lumen estetiikkaa. Kirja on jaettu osiin, joilla on ihanat nimet: mm. Talven kannet, Valkea virta, Humiseva henki, Lumen taju, Kireää kylmää, Hymyilevä taiga, Äärettömän äärellä, Piirtoja hangella,Varjojen mailla, Taivaalliset tulet, Lauluja valolle. Valokuvaaja on kaksinkertaisesti runoilija ja taiteilija kuvillaan ja sanoillaan. Hurrrmaava kirja!
Kolmas kirja on suoraan elävästä elämästä eli Antto Terraksen Stockmann Yard (Myymäläetsivän muistelmat). Parasta kirjassa oli tekijän humoristinen tyyli, jonka taitavuutta sai ihailla koko kirjan ajan. Ja tietysti erilaiset keissit eli selostukset myymälävarkauksista, joiden tekijöitä olivat niin diplomaatit kuin viattoman näköiset mummotkin. Joku oli kovertanut paikan päällä 127 leivästä sisukset, toinen vuorannut asuntonsa sadoilla liikkeestä anastamillaan lakanapaketeilla. Ei voinut kuin hohhailla ja kauhistella meitä ihmisiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti